Biserica Ortodoxă "Sf. Gheorghe" din Streisingeorgiu

Biserica ortodoxa “Sf. Gheorghe” din Steisingeorgiu situata pe malul drep al râului Strei - monument de mare interes istoric si artistic, ctitorie cneziala, precedata de un edificiu de lemn a carui existenta este atestata din sec. XI –XII (satul Streisingeorgiu apartine azi de orasul Calan). Actuala biserica, construita in stil romanic, dateaza pe baza marturiilor arheologice, din cel de-al patrulea deceniu al sec. XII.

Monumentul istoric a fost pictat in mai multe etape. Cel mai vechi strat de pictura murala pastrat, dateaza din anii 1313-1314, conform pisaniei slavone coservate pe peretele rasaritean al absidei. Potrivit acesteia autorul frescei este Teofil Zugravul, pictura fiind prezenta pe peretii si bolta absidei altarului, precum si pe peretii naosului si partial si bolti. Istoricul de arta Vasile Dragut apreciaza ca picturile din 1313 –1314 de la Streisingeorgiu”nu sunt un inceput de drum, ci un moment dintr-o evolutie artistica mai indelungata, semnificativa pentru mediul social al cnezilor romani din sec. XIII-XIV”.

Pe peretele rasaritean al turnului clopotnita, din interiorul naosului, se afla tabloul votiv infatisind in centru pe “ctitorul jupan Chenderesu” si sotia sa “jupinita Nistora” ce tin in miini macheta bisericii, iar de o parte si de alta ‚,jupan Latcu” si ”Vlaicu, fiul lui Chenderes” In anul 1408, se aplica un nou strat de pictura in special pe peretii naosului si a turnului inglobat de acesta. In anul 1743 a fost executata, pe zone restrise o noua pictura murala, autori fiind doi pictori fagaraseni Gheorghe si Sandru, fresca executata de ei fiind pe peretii de nord si est ai absidei altarului si partial in naos. Pictura executata la 1743 se inscrie in ambianta artistica post brincoveneasca, ilustrind amplul fenomen de unificare stilistica a artei din toate provinciile romanesti. In interiorul bisericii se afla mai multe straturi de pictura datind din sec. XIX-XX, care insa nu prezinta nici un interes istoric sau artistic.