Cultura

Oraşul Călan - se situează din punct de vedere cultural la intersecţia a două mari zone etnografice ale judeţului respectiv Ţara Haţegului şi Ţinutul Orăştiei. În zona satelor aparţinătoare  se păstrează  o serie de obiceiuri populare cum ar fi: nunta, înmormântarea, nedeile şi colindul. Dintre acestea se remarcă având un specific aparte.

Nedeia - este un obicei strămoşesc foarte vechi. După părerea unor specialişti în folclor, îşi are originea in zilele solemne de bucurie organizate de romani in cinstea zeilor protectori. Din evul mediu, prin cresterea influentei bisericii in societate, nedeia se organizeaza in ziua hramului bisericii din fiecare sat. Nedeile sunt  cele mai mari sarbatori traditionale din satele apartinatoare orasului Calan. Ele se desfasoara in fiecare an si in fiecare sat, primavara, si tin pana la inceputul verii.

Din punct de vedere cultural, sarbatoarea in sine se concretizeza prin petreceri comune organizate în fiecare sat la date calendaristice fixe. Nedeile se tin pe rând în fiecare sat si seara se încheie cu traditionalul „joc” care se desfăşoara la căminul cultural. La nedeile din aceste sate participă feciori şi fete, dar şi tineri căsătoriţi. Momentul nedeii este un prilej chiar şi pentru cei în vârstă să facă vizite în acea zi la rude sau prieteni din localitatea respectivă ea fiind o sarbatoare a întregi familii si a întregii urbe.

În ordine calendaristică, nedeile din satele apartinatoare orasului Calan sunt organizate după cum urmează: Strei -20 aprilie 2009 (a doua zi de Pasti); Batiz 20 aprilie 2009 (a doua zi de Pasti) ; Valea Sîngeorgiului - 21 aprilie 2009 (a treia zi de Pasti); Streisîngeorgiu - 26 aprilie 2009 (prima saptamina dupa Pasti); Grid - 26 aprilie 2009 (Paştile mici) ; Ohaba Streiului – 3 mai  2009; Sîntămăria de Piatră - 24 mai 2009 (doua saptamini inaintea Rusalilor); Călanul Mic - 31 mai 2009 (o saptamina inaintea Rusalilor); Sîncrai 7 iunie 2009 (ziua de Rusalii); Strei Săcel - 7 iunie 2009 (ziua de Rusalii); Nădăştia de Sus -7 iunie 2009 (ziua de Rusalii); Nădăştia de Jos -8 iunie 2009 (a doua zi de Rusalii).

Calusarii - dans popular fecioresc, cu origine pre-romană, fiind cel mai vechi şi mai spectaculos dintre dansurile tradiţionale româneşti. Jocul şi în acelaşi timp obiceiul căluşarilor este întâlnit în toate satele din zona orasului Calan , el se practică numai la sărbătorile de iarnă în zilele de Crăciun 25, 26 şi 27 decembrie, fiind cunoscut sub numele de căluşar, căluşer . Deşi lipseste o atestare documentară, se presupune că el s-ar practica din ultimele decenii ale secolului al XIX-lea.

Ceata de caluşari este formată din 8 până la 20 de feciori (în funcţie de tradiţia locală şi de numărul feciorilor din sat) îmbrăcaţi în costum popular tradiţional. În ceea ce priveste costumaţia, deşi în general îmbrăcămintea căluşarilor este aceeaşi, ca afirmare a portului naţional, există şi mici diferenţe. În toate satele din zonă căluşarii sunt îmbrăcati în cămaşă ţărănească, la cei mai mulţi cu cioareci, şi pieptar. Peste pieptar e aranjat brâul naţional, de la stânga la dreapta. De la genunchi în jos sunt aranjate zdrâncanele, făcute din lână în diferite culori, care atârnă până la glezne, precum şi clopoţei sau zurgălăi, fixati în partea de sus a zdrâncanelor.

În toate satele, căluşarii umblă pe la casele oamenilor în zilele de Crăciun, jucând şi colindând.

A devenit o tradiţie organizarea Zilelor Oraşului Călan manifestare ce se va desfăşura în luna IUNIE,  manifestarea fiind însoţită de organizarea de jocuri sportive şi spectacole artistice.